Àrea d'identificació
Codi de referència
Títol
Data(es)
- 1903 - 1913 (Accumulation)
Nivell de descripció
Fons
Volum i suport
118 diapositives de vidre en blanc i negre. Mides aproximades de 4,5 cm d'alçada per 5 cm d'amplada. N'hi ha una que fa 6.3 cm d'alçada per 6.7 d'amplada. Cadascuna està col·locada en un sobre de paper especial sense tractaments químics i ocupen dues capsetes de cartró especial sense tractaments químics.
La numeració original va de l'1 al 124, però no ens han arribat ni la 3, ni la 13, ni la 15, ni la 24, ni la 25 i ni la 31. Nosaltres hem seguit la numeració correlativa de la 1 a la 118 segons els criteris habituals de l'SBD (Unitat de digilització)
Àrea de context
Nom del productor
Història biogràfica
Jeroni Juan Tous va néixer a Artà (Mallorca) el 1906 i morí a Felanitx (Mallorca) el 1983. Fou fotògraf i assagista. El 1919 s'instal·là a Palma. Estudià humanitats i filosofia al seminari de Sant Pere de Palma. Treballà com a delineant amb els arquitectes Gabriel Alomar i Josep Ferragut, fins que entrà a formar part del patronat de la Ciutat antiga de Palma com a fotògraf. Al llarg de la seva vida formà un dels més importants arxius fotogràfics sobre obres d'art i patrimoni de Mallorca i d'Eivissa del darrer terç del segle XIX i principis del XX, integrat per imatges seves i d'altres fotògrafs d'aquella època. L'arxiu fotogràfic que recollí conté més de 10.000 negatius de vidre i de plàstic, de gran utilitat per als estudiosos d'història, sobretot de l'art local, que el 1982 fou adquirit pel Museu de Mallorca. La biblioteca del Consell de Mallorca té imatges seves. Jeroni Juan col·laborà en la instal·lació d'exposicions d'art, com per exemple "Mallorca vista por los pintores" (1957). També és autor dels estudis d'art "Iconografía del venerable Pedro Borguny" (1956), "Los candelabros de la Catedral de Mallorca" (1957) i "Grabadores mallorquines (siglos XVI al XVIII)" (1972), inclòs en la "Historia de Mallorca", coordinada per Josep Mascaró Passarius. És autor d'una monografia sobre el pintor Guillerm Mesqida, editada el 1982 per l'Ajuntament de Palma
Nom del productor
Història biogràfica
Capellà. El seu pare era militar de Marina i això li va permetre tenir una acurada educació. Essent encara seminarista, fou bibliotecari del Seminari i assistent del Bisbe Campins; tot just acabada la carrera, ingressà a l’administració del Capítol de la Seu de Mallorca com a tinent arxiver i oficial de secretaria. Ja de capellà, a partir de 1905, fou professor del Seminari Conciliar de Sant Pere, i impartí classes de física, química, història natural i astronomia. Promogué el Museu d’Història Natural i el Gabinet de física del Seminari. Fou responsable de l’observatori astronòmic i meteorològic del Seminari, des del 1910 fins a la seva mort. També fou col·laborador de mossèn Alcover en les tasques del Diccionari. És autor dels treballs de "La telegrafía sin hilos" (1899); guanyador del certamen literari del Seminari d’aquell any; "Elementos de astronomía" (1944) i d’articles sobre la història i l'arquitectura de la Seu de Palma. També va escriure sobre la Seu i diverses reformes que s'hi dugueren a terme: "La Catedral de Mallorca: un capítulo de su historia antigua : los corredores de los cirios" (1948), "La Catedral de Mallorca : El enigma de la Capilla de la Trinidad" (1952)... A més dels seus coneixements científics tenia molta afició per l'astronomia i la fotografia.
Institució arxivística
Història arxivística
La família de Jeroni Juan Tous decidí fer donació de les diapositives de vidre que ell havia recollit durant una sèrie d'anys l'any 2012. Universitat de les Illes Balears decidí acceptar aquesta donació i la lliurà a l'Arxiu històric de la UIB perquè en tengui la custòdia. El conveni de donació fou signat pels màxims representants de la universitat i de la família el 14 de setembre del 2012.
Aquestes diapositives de vidre s'han fet digitalitzar perquè puguin estar a l'abast de tothom i així aprofitar l'ús de les noves tecnologies en món arxivístic. La tasca d'escaneig fou encomanada al fotògraf Jaume Gual, que retornà les diapositives i lliurà a l'Arxiu històric els arxius digitals corresponents.
Origen de l'ingrés o de la transferència
Setembre de 2012
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
118 diapositives que retraten alguns fets remarcables i paisatges entre 1903 i 1913 a Palma i a Mallorca: sortida de València i arribada a Palma de les restes de Jaume III,visita de la infanta Isabel de Borbó a Palma, enderrocament e les murades, reforma de la Seu, vistes d'alguns llocs de Mallorca i convents de Palma.
Jeroni Juan les va rebre, suposadament, d'un eclesiàstic amic seu. Per altra banda, no sabem ben bé qui és l'autor de les diapositives, però segons l'especialista Maria Josep Mulet podrien atribuir-se a Emilio Sagristà (capellà contemporani als esdeveniments històrics que s'hi reprodueixen). A més, cal esmentar que Jeroni Juan, a més de fer fotografies, es dedicà a recollir material fotogràfic d'Emili Sagristà, de Julio Virenque i d'Antoni Vives. La gran col·lecció de Jeroni Juan Tous es troba al Museu de Mallorca en procés d'inventari i catalogació.
Ingressos
Sistema d'organització
Està organitzat en les sèries següents:
-Visita de la infanta Isabel de Borbó el 1913 a Mallorca
-Trasllat de les restes de Jaume III (1905)
-Enderrocament de les murades de Palma (1902)
Àrea de condicions d'accés i ús
Condicions d'accés
Condicions de reproducció
Idioma del material
- espanyol d'Espanya
Escriptura dels documents
Nota sobre les llengües i escriptures
Característiques físiques i requeriments tècnics
Diapositives damunt vidre en blanc i negre, d'una mida aproximada d'entre 4.5 cm d'alçada i 7 cm d'amplada.
Sön a l'abast de tothom de forma digital en aquesta base de dades i a la sala de l'arxiu en el seu format original.
Instruments de descripció
Àrea de documentació relacionada
Existència i localització dels originals
Els originals són a l'Arxiu històric de la UIB
Existència i localització de reproduccions
Unitats de descripció relacionades
Àrea de notes
Identificador(s) altenatiu
Punts d'accés
Punts d'accés per matèria
Punts d'accés per autoritat
- Gual, Jaume (Matèria )
- Mulet Gutiérrez, Maria-Josep (Matèria )
- Jaume III (Matèria )
Punts d'accés de gènere
Àrea de control de la descripció
Identificador de la institució
Regles o convencions
ISAD (G)
Estat d'elaboració
Final
Nivell de detall
Full
Dates de creació revisió eliminació
Novembre de 2012
Idioma(es)
- català
Escriptura(es)
Fonts
Internet i Gran Enciclopèdia de Mallorca (Promomallorca, 1991) i articles diversos que s'especifiquen a cadascuna de les sèries en què hem dividit el fons.
metadades de Objecte digital
Nom del fitxer
cara_jeroni_juan01.jpg
Latitud
Longitud
Tipus de suport
Image