Fons RABAIB - Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià

Estatuts de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de les Illes Balears aprovats dia 2... Llibre d'Actes de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma; comença el 10 d'abril de 1... Llibre d'Actes de la Junta de Govern de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma: dóna... Llibre d'Actes de la Junta de Govern de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma: S'in... Llibre d'Actes de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma: comença el 16 de Juliol de... Llibre d'Actes de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma: comença el dia 11 de Febre... Llibre d'Actes de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma: comença el dia 17 de Febre... Llibre d'Actes de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma: comença el dia 15 d'Abril ... Libre d'actes actual

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES RABASSIB RABAIB

Títol

Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià

Data(es)

  • 1783 - 2007 (Accumulation)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

74 capses arxivadores
588 expedients
7 llibres d'actes

Àrea de context

Nom del productor

(1849)

Història administrativa

Les Reials Acadèmies Provincials de Belles Arts foren creades pel Reial Decret de 1849 de la reina Isabel II i vinculades a la Reial Acadèmia de San Fernando de Madrid. En el cas de la de Balears, continuà amb la tasca de l'antiga Acadèmia de Nobles Arts, que s'havia creat el 1778 a instàncies de la Societat Econòmica d'Amics del País, i que havia iniciat la institucionalització de l'ensenyament artístic a Mallorca.
La Reial Acadèmia Provincial es feu càrrec de l'escola d'art, que fou actualitzada i organitzada en diferents seccions (aritmètica, dibuix, perspectiva, modelatge...), a més de vigilar el compliment de la normativa vigent en matèria d'art.
A partir del segle XX, en què l'ensenyament de les arts es derivà als estudis universitaris i a altres ensenyaments reglats, l'Acadèmia romangué amb funcions consultives en matèria de belles arts i com a entitat de referència en cultura artística.
L'Acadèmia va tenir un paper molt actiu en determinats moments de la història de les arts i els museus de les Illes Balears. Va estar a càrrec, per exemple, del Museu Provincial de Belles Arts, que s'ubicà primer a la Llonja i que després llegà els seus fons al Museu de Mallorca. També va tenir un paper primordial en la protecció monumental, com a membre de la Comissió Provincial de Monuments de les Balears, destacant el seu paper en casos concrets, com ara en el del claustre de sant Francesc de Palma. Actualment exerceix d'institució consultiva en diferents àmbits de la gestió artística i patrimonial, i programa activitats de promoció de les arts.

Història arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Ingressos

Sistema d'organització

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Condicions de reproducció

Idioma del material

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Àrea de control de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació revisió eliminació

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats