Sèrie DD - Documents Diversos de la Universitat Literària de Mallorca

Actes de compravenda de porcions de terra i dipòsits d'aigua (1487) Sentència (1508) Cartes dirigides al Capità General de Mallorca (1558) Reial Ordre per disputa de competències (1573) Suplicació per cobrament de partides (1579) Poder atorgat a Don Hug de Berard per la Corona (1587) Tres "pagaré" de Miguel Fernández Bonnín a favor de D. Antonio Gil, canonge de Mallorca... Còpia del privilegi reial en què s'estableix l'ofici de Dipositari de Mallorca (1595) Esborrany d'acta de transició entre els germans Jaume i Elionor Valentí (1615) Documentació solta sobre estudis de Dret (1698) Capítols d'imposició de censals i propietats (1698) Documentació solta sobre estudis de Teologia (1703) Testament del portuguès Pedro Pareyra (1704) Suplicació dels Jurats contra els administradors del municipi (1705) Documents solts, notes i esborranys (1713-1772) Nota de la Universitat sobre els preparatius dels funerals del rei Lluís I (1724) Documentació solta referent a la facultat de Filosofia (1725-1785) Documentació solta referent a la facultat de Teologia (1734-1739) Documentació solta sobre estudis de Filosofia (1751) Informació de la Reial Audiència sobre unes paraules de don Francisco Ferrer de Sant Jordi (1769) Sobre correccions necessàries en un calendari per la festivitat del beat Ramon Llull (1775) Informe del Dr. Joaquin Fiol, síndic, presentat al rector i a la facultat de dret (1788) Expedient sobre una festa del Reial Col·legi d'Advocats (1792) Còpia d'acta sobre tapiat de la cambra de Monti-Sion on es guarden sepulcre i relíquies de Sant A... Fra Juan Amengual, carmelita, renuncia a la Moderantia d'Oratòria (1828) Informe de la Sociedad de Amigos del País sobre ensenyament públic (1834) Inventaris de la Junta de Primera Educació (1835) Esborranys de documents incomplets sense data Documents solts sense data Còpia de bul·la referent a censals concedits al rei d'Aragó (sense data) Obervacions per a la revisió dels notaris (sense data)

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES 7040 AHUIB FULM-DD

Títol

Documents Diversos de la Universitat Literària de Mallorca

Data(es)

  • 1487-1835 (Accumulation)

Nivell de descripció

Sèrie

Volum i suport

31 unitats documentals simples.

Àrea de context

Nom del productor

(1673-1835)

Història administrativa

El Papa Climent X erigí la Universitat Literària de Mallorca mitjançant breu apostòlic, datat el 17 d'abril i executat l'any 1691, encara que el camí dels estudis superiors a Mallorca van ser aprovats inicialment l'any 1483 pel rei Ferran el Catòlic. Els estatuts es realitzaren el 1697 i un any després es publicaren per l'impressor Melchor Guasp, sota el títol de "Constituciones Estatutos y Privilegios de la Universidad Luliana del Reino de Mallorca". Hi havia quatre facultats amb els estudis de teologia, dret, medicina i filosofia. En la seva etapa d'Estudi General tenia la seu a la capella de Monti-sion, al call palmesà, però quan arribaren els Jesuïtes el 1561 els lliuraren el seu edifici i s'hagueren de traslladar a unes cases del carrer Sant Roc. Amb l'expulsió dels Jeuïtes el 1767, Carles III concedí a la Universitat el col·legi de Monti-sion i conservà la propietat de la seu de l'Estudi General. La Universitat el 1829 es transformà en seminari depenent de la Universitat de Cervera, primer, i de la de València, després. Fou suprimida l'any 1835.

Nom del productor

(1483-1673)

Història administrativa

El Gran i General Consell de Mallorca sol·licità a Ferran el Catòlic la creració d'un Estudi General d'Arts i Ciències. El Rei signà a Còrdova el 30 d'agost de l'any 1483 el corresponent privilegi pel qual es creà l'Estudi General de Mallorca. Els corrents de pensament que el promogueren estan inserits en un context lul·lià. A Randa, entre 1453 i 1460, ja hi havia impartit ensenyaments lul·lians Pere Joan Llobet, graduat a l'Estudi General de París. El 1478 Beatriu de Pinós donà els seus béns al Regne de Mallorca per al manteniment d'una escola que fomentàs la docència i la investigació sobre Ramon Llull. Ratificà aquesta donació en testament de l'11 de novembre de 1484. Tres anys abans, el 1481, Agnès de Quint assignà una renda de cent lliures per a la dotació d'una càtedra lul·liana que fou ocupada pel mestre Pere Daguí. Aquest és el context en què s'atorgà el privilegi per a la creació de l'Estudi General de Mallorca, que havia de seguir el model de Lleida fundat l'any 1300.
L'Estudi General esdevingué Universitat pel breu pontifici de Climent X l'any 1673.

Història arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Aquesta sèrie recull tota aquella documentació pertanyent al Fons Universitat Literària de Mallorca però que per les seves característiques no té cabuda dins cap altra de les sèries documentals. Molta d'aquesta documentació segurament es troba traspaperada, ja que no té a veure amb la pròpia Universitat.

Ingressos

Sistema d'organització

Cronològic.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Condicions de reproducció

Idioma del material

  • espanyol
  • llatí

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Àrea de control de la descripció

Identificador de la institució

7040 AHUIB

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació revisió eliminació

Creació: 19/05/2020

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Àrea d'ingressos

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats