Ítem 060 - Sessió inaugural 1948

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES AHRAMIB RAMIB-SIN-060

Títol

Sessió inaugural 1948

Data(es)

  • 1948-01-25 (Creation)

Nivell de descripció

Ítem

Volum i suport

30 p., imprès

Àrea de context

Nom del productor

(1893-1979)

Història biogràfica

va ser un metge, escriptor i historiador mallorquí.[1] És conegut per un guia de Mallorca que va escriure i il·lustrar amb fotos seves el 1933 i que s'ha reeditat un centenar de vegades i traduït a catorze llengües.[2]

Era el fill de Jaume Escalas i Adrover (1847-1929) que era també metge i fotògraf.[3] De 1920 a 1963 va ser el director de l'hospital psiquiàtric de Palma i va contribuir a la modernització del tractament, era un pioner de la terapia pel treball. Als anys 1930, la seva concepció d'una granja agrícola que ocupava unes cinquanta persones i quasi podia viure en autoarquia, va rebre molt reconeixement internacional. També va actuar per a la prevenció i la higiene social.[4]

Era un fotògraf assidu, i el fons dels Escalas, pare i fill, conté més de 50.000 fotos que cobren el període del 1890 fins al 1975.[2] El 2009 es va organitzar una primera exposició retrospectiva de l'obra dels Escalas i una monografia sobre l'arxiu fotogràfic que cobreix un segle en imatges segons tres temes recurrents: el païsatge de l'Illa, la vida familiar i la psiquiatria.[5] El 2014 es va realitzar una exposició al claustre de la Catedral de Mallorca Palma des de la Seu on es van juxtaposar disset fotos de Jaume Escalas, fetes des de la Seu fa un segle amb fotos d'avui, realitzades des del mateix punt per Jaume Gual i Carbonell. https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_Escalas_i_Real http://www.psiquifotos.com/2010/05/141-el-archivo-fotografico-escalas.html

Nom del productor

(Artà, 1885-1957)

Història biogràfica

"Fou un metge mallorquí. Fill de Josep Sureda Lliteres (apotecari) i Rosa Blanes Mestre, i germà gran de Francesc Sureda i Blanes (teòleg i lul·lista), Rosa, Maria i Josep Sureda i Blanes (químic i escriptor). És el pare del metge, pintor i escriptor Josep-Francesc Sureda i Blanes, i cosí germà del pintor Pedro Blanes Viale.

Va ser un conegut metge de família, de gran preparació científica i recta personalitat. Cursà la carrera de Medicina a Barcelona, ocupà diversos càrrecs de les juntes del Col·legi de Metges de Balears i fundà, el 1914, l'Institut Antirràbic de Palma. Dia 12 de juny de 1915 va participar, com a pèrit mèdic, en el reconeixement de les restes de Ramon Llull, al convent de Sant Francesc de Palma, juntament amb el metge Bartomeu Vanrell, i davant el notari pontifici de la Diòcesi de Mallorca Salvador Galmés Sanxo.

Va ser Vicepresident de la Reial Acadèmia de Medicina i Cirúrgia de Palma. L'any 1932 va participar, juntament amb altres facultatius, com Gaspar Reynés Font (1884-1964), en la creació de l'Associació dels Sants Metges Cosme i Damià, germandat de caràcter mèdic i farmacèutic, de la que fou membre de la Junta de Govern.

Membre fundador i primer President del Museu Regional d'Artà, càrrec que ostentà durant 14 anys. Va intervenir en la instal·lació del Museu del Castell de Bellver i participà en nombroses excavacions arqueològiques.

El juny de l'any 1936 signà, juntament amb diferents intel·lectuals mallorquins, la Resposta al Missatge dels Catalans, una triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura amb Catalunya, un document moderat i de caràcter cultural que s'aprovà en una sessió extraordinària de la Societat Arqueològica Lul·liana (de la qual fou membre destacat) i que es publicà a la premsa de Mallorca el 10 de juny. Dels cent cinquanta-tres signants gairebé vint-i-cinc n'eren metges i odontòlegs; a més n'hi havia advocats, veterinaris i apotecaris.

Va escriure diversos treballs sobre medicina, va freqüentar els ambients artístics i culturals de la seva època, i va ser un gran aficionat a la pintura.

Té un carrer dedicat a Establiments (Palma)."

Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Miquel_Sureda_i_Blanes

Història arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Ingressos

Sistema d'organització

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Condicions de reproducció

Idioma del material

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Àrea de control de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació revisió eliminació

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats

Unitat d'emmagatzematge

  • Capsa: AHRAMIB_capsa_043