Àrea d'identificació
Codi de referència
Títol
Data(es)
- s. XIV - XX (Creation)
Nivell de descripció
Fons
Volum i suport
37 metres lineals de documentació
Principalment llibres, alguns lligalls
Àrea de context
Nom del productor
Història biogràfica
Institució arxivística
Història arxivística
El fons de manuscrits de la Biblioteca Balear del Monestir de la Real va començar gràcies a la recol·lecció de manuscrits de diferents temàtiques que arribaren a les mans de Gaspar Munar i Oliver durant el segle XX. El volum d’aquest fons es va anar ampliant amb el pas dels anys mitjançant compres, donacions i intercanvis de llibres, i actualment consta d’uns 600 exemplars inventariats que s’estenen al llarg d’uns 37 metres lineals.
Es recolliren manuscrits de teologia, filosofia, dret i medicina procedents de l’antiga Universitat Mallorquina, així com llibres d’administració, cròniques i cronicons, testaments i inventaris antics, entre molts altres. Aquest fons està datat entre els segles XIV i XX, i uns dels manuscrits més destacats és el còdex català del Consolat de Mar, de 1385, cedit pel col·leccionista Antoni Mulet l’any 1961. En aquest còdex hi ha recopilat el dret marítim vigent en aquella època al mar Mediterrani i probablement l’utilitzaven els cònsols de la mar per poder resoldre les qüestions generades entre naviliers i comerciants.
Altres manuscrits que podem destacar són les Constitucions del Monestir de Santa Margalida, de 1572; l’original manuscrit de la Història de Mallorca, de Bonaventura Serra, de 1771; el manuscrit de 1571 sobre geografia antiga d’Enea Silvio Piccolomini, que després fou proclamat papa Pius II; les fonts manuscrites d’Alvaro Campaner que va utilitzar per escriure el seu Cronicón Mayoricense; i manuscrits de la família noble Desbrull i l’heràldica dels seus avantpassats.
Origen de l'ingrés o de la transferència
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Ingressos
Sistema d'organització
El fons s’organitza en 7 subfons: Institucional, Històric, Familiar, Literari, Musical, Religiós i Monestir de la Real, i cada un d’aquests se subdivideixen en sèries en funció de la seva temàtica. A partir d’aquest quadre de classificació s’ha anat afegint la identificació i descripció (títol, any i signatura) de tots els manuscrits d’aquest fons.
Àrea de condicions d'accés i ús
Condicions d'accés
Condicions de reproducció
Idioma del material
Escriptura dels documents
Nota sobre les llengües i escriptures
Característiques físiques i requeriments tècnics
Instruments de descripció
Àrea de documentació relacionada
Existència i localització dels originals
Existència i localització de reproduccions
Unitats de descripció relacionades
Àrea de notes
Identificador(s) altenatiu
Punts d'accés
Punts d'accés per matèria
Punts d'accés per lloc
Punts d'accés per autoritat
Punts d'accés de gènere
Àrea de control de la descripció
Identificador de la institució
Regles o convencions
ISAD-G
Estat d'elaboració
Draft
Nivell de detall
Partial