Fons FOLK - Fons Arxiu de Folklore

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES 7040 AHUIB FOLK

Títol

Fons Arxiu de Folklore

Data(es)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

Paper, àudio, vídeo i arxius digitals.

Àrea de context

Nom del productor

(1978 (?))

Història administrativa

El Departament de Filologia Catalana i Lingüística General acull les àrees de Filologia Catalana, Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, Lingüística General i Lingüística Romànica.
Organitza el grau de Llengua i Literatura Catalanes, la llicenciatura en Filologia Catalana (en extinció), Màster de llengua i literatura catalanes: oralitat i escriptura i el programa de doctorat en Filologia Catalana. Així mateix, proporciona docència de les seves àrees als estudis de mestre i a les llicenciatures en altres filologies.
Edita juntament amb Publicacions de l’Abadia de Montserrat la col·lecció «Biblioteca Marian Aguiló», dedicada a estudis de llengua i literatura catalanes.
La comissió tècnica del departament executa les funcions que l’Estatut d’Autonomia i la Llei de normalització lingüística atorguen a la Universitat de les Illes Balears en matèria d’assessorament en tot allò que faci referència a la llengua catalana. http://dfc.uib.cat/

Història arxivística

La presència d’assignatures relacionades amb el folklore i amb la literatura oral popular ha estat constant en els plans d’estudis successius vinculats al Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears.
El Pla de la Llicenciatura de Filologia Catalana de 1983 incloïa l’assignatura optativa Literatura popular catalana (210); el Pla de 1994, l’assignatura obligatòria Literatura popular catalana (0899); el Pla de 1997 va mantenir l’assignatura 0899 i va incorporar l’assignatura optativa Literatura oral (2085); el Pla d’estudis del grau de Llengua i Literatura Catalanes vigent inclou les assignatures obligatòries Teoria del folklore (20716) i Etnopoètica catalana (20720).
Quant als estudis de postgrau, el Pla d’estudis del Màster Universitari de Llengua i Literatura Catalanes: Oralitat i Escriptura incloïa les assignatures optatives Folklore Narratiu (10371) i Poesia Popular Catalana (10361). El Pla d’estudis vigent del màster Llengua i Literatura Catalanes: Coneixement i Anàlisi Crítica del Patrimoni Immaterial inclou les assignatures Literatura oral popular catalana (11518) i Mites populars en la literatura catalana del segle XX (11529).
La impartició d’aquestes assignatures ha comportat que, d’una banda, s’hagin anat adquirint recursos bibliogràfics especialitzats en la matèria i, d’una altra, que s’hagin anat acumulant treballs de curs, de final de carrera, de fi de grau i de fi de màster que contenen una quantitat important de materials folklòrics i d’altres de provinents de la literatura oral popular: transcripcions de materials, enregistraments d’audio i de vídeo, fotografies…, fonamentalment de Mallorca, però també de la resta d’illes i, fins i tot, de manera esporàdica, de la resta dels Països Catalans.
El fons de l’AFUIB, que està integrat en l’Arxiu Històric del Servei de Biblioteques de la UIB, està constituït ara mateix per una part important dels treballs esmentats. Això no treu, però, que no s’hi puguin incorporar-hi materials i fons procedents de particulars o bé d’entitats públiques o privades.

Origen de l'ingrés o de la transferència

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

L’objectiu fonamental de l’AFUIB és l’ordenació, la classificació i l’emmagatzament adequats dels materials que n’integren el fons i la constitució d’un fons bibliogràfic i de recursos especialitzat en folklorística. Tant els materials com el fons bibliogràfic i de recursos han d’estar al servei dels futurs estudiants i dels investigadors que hi puguin estar interessats.
L’activitat de l’AFUIB, però, no només hauria de limitar-se a l’arxivística folklòrica, sinó que també hauria d’impulsar l’activitat investigadora i la difusió de la investigació sobre folklore que es dugui a terme des del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General.
En aquest moment, el fons de l’AFUIB conté més de 300 treballs, que inclouen més de 3.000 documents etnopoètics, amb mostres de pràcticament tots els gèneres. Així mateix, conté una secció de folklore electrònic.

Ingressos

Sistema d'organització

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Condicions de reproducció

Idioma del material

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Àrea de control de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació revisió eliminació

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats