Picornell Bauzà, Climent

Àrea d'identificació

Tipus d'entitat

Person

Forma autoritzada del nom

Picornell Bauzà, Climent

Forma(es) paral·lela(es) del nom

  • Picornell Bauçà, Climent
  • Picornell Bauzá, Clemente
  • Picornell, Clemente

Forma(es) normalitzada del nom, d'acord a altres regles

Altra(es) forma(es) del nom

Identificadors per a organismes

Àrea de descripció

Dates d'existència

1956-2003

Història

Climent Picornell va néixer a Sant Joan (Mallorca) el 1956 i morí jove el 2003, després d'una llarga malaltia. Com a fotògraf, escrigué el seu cosí i professor de la UIB Climent Picornell, «tengué una carrera intensa i deixà molts de llibres, revistes i altres publicacions, testimoni del seu mestratge. La seva especialitat fou la fotografia de natura, amb gran preferència pels ocells. Té fotografies editades, entre altres, a "Història natural dels Països Catalans", a "Els endemismes de les Balears", a "Les orquídies de les Balears", a "Les Balears abans dels humans", a Anuaris del GOB, als CD-Rom sobre s'Albufera i a "Atlas de les illes Balears" de la Universitat de les Illes Balears, a més del llibre "Quaderns d'usos, costums i oficis", il·lustrant textos de Biel Frontera. "Mallorca: Imatges per a la felicitat", amb textos de Carme Riera i nombroses fotos seves, és testimoni del seu acurat treball paisatgístic. Fou Premi de Flora del Jardí Botànic de Sóller, Premi Nacional de fotografia FUJI i Premi del Festival Internacional de San Sebastià».
Les fotografies de Climent Picornell són sobretot de Mallorca, de la Serra de Tramuntana, del litoral, del pla de Mallorca, d’on era originari, de la natura en general i molt especialment d’ocells (gran coneixedor i observador de l’Albufera).
Els seus col·legues parlaren del seu mestratge, en concret, la majoria d’integrants de l’ AFONIB (Associació de Fotògrafs de Natura de les Illes Balears): “Es convertí en un mestre inigualable a l’hora de treballar la llum, generós i humil… Caldria destacar el seu arrelat compromís en la conservació del nostre entorn”.
Climent Picornell tècnicament tenia un gran domini dels escenaris, dels instants, dels enquadraments, amb una certa visió poètica. I era extraordinàriament exigent amb el seu treball i un sedàs propi primmirat.
Gairebé després del seu traspàs, l'associació de fotògrafs de natura AFONIB organitza de forma periòdica el concurs fotogràfic Memorial Climent Picornell, del qual a hores d'ara ja se n'han celebrat tretze edicions.

Llocs

Sant Joan (Mallorca)

Estatus jurídic

Funcions, ocupacions i activitats

Fotògraf

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura/genealogia interna

Context general

Àrea de relacions

Access points area

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Occupations

Fotògraf

Nota

Fotògraf de natura

Àrea de control

Authority record identifier

AHUIB

Identificador de la institució

7040 AHUIB

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

Març 2020

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

Fonts

PICORNELL, Climent: Apunts del Pla de Mallorca. Pollença: El Gall Editor, 2008.
Associaciació de fotografs de natura AFONIB http://www.afonib.org/coneix-afonib/climent-picornell/

Notes de manteniment

  • Porta-retalls

  • Exporta

  • EAC

Matèries relacionades

Llocs relacionats